Schäuble: Grécko tak skoro ďalšiu časť zo záchranného úveru nedostane

11.11.2012 Celý región

Atény/Berlín 11. novembra (TASR) - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble neočakáva skoré schválenie ďalšej časti zo záchranného úveru pre Grécko.

Grécky parlament dnes bude hlasovať o úspornom rozpočte na rok 2013. Jeho schválenie je podmienkou pokračovania finančnej pomoci zo strany krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Schäuble však pochybuje, že ministri financií eurozóny na svojom pondelkovom (12.11.) stretnutí rozhodnú o uvoľnení ďalších peňazí pre krajinu.

Atény totiž príliš dlho odkladali dohodu o ďalších úsporách. Preto mešká aj správa takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF o plnení podmienok záchranného programu. Správa Trojky nebude v pondelok ešte kompletná, uviedol Schäuble v rozhovore pre nemecký týždenník Welt am Sonntag, takže ministri nebudú môcť schváliť pokračovanie pomoci.

"V tejto chvíli to nevyzerá na to, že v pondelok budeme mať k dispozícii dokončenú a kompletnú správu Trojky. Predovšetkým si treba uvedomiť, že grécky parlament až v nedeľu rozhoduje o rozpočte," povedal Schäuble.

Parlament dnes bude hlasovať o rozpočte na budúci rok.

Čas tlačí, Atény musia splatiť pokladničné poukážky

Čas však tlačí, keďže Atény musia 16. novembra splatiť pokladničné poukážky v hodnote 5 miliárd eur. Keďže sa neočakáva, že Atény dovtedy dostanú ďalšiu tranžu zo záchranného úveru, na budúci týždeň vydajú pokladničné poukážky s krátkou dobou splatnosti, aby vyrovnali uvedený dlh. Grécko je pri svojom financovaní plne závislé od finančnej pomoci od krajín eurozóny a MMF. Ak by veritelia pomoc zastavili, krajina zbankrotuje a zrejme by musela opustiť menovú úniu.

"My v Euroskupine a MMF chceme pomôcť Grécku, ale nepripustíme, aby na nás takto niekto tlačil," povedal Schäuble pre Welt am Sonntag. "Nespôsobili sme tento časový tlak, všetky strany, ktorých sa to týka, dávno poznali tento krajný termín."

Podľa gréckeho denníka Kathimerini je správa Trojky o Grécku veľmi pozitívna. Konzervatívny denník to uviedol dnes bez udania zdrojov. Trojka vraj ocenila napríklad "mimoriadnu snahu vlády, ktorá bola pod silným politickým tlakom".

Informovali o tom Reuters a Handelsblatt.

Trojka Grécku neverí, požaduje zoznam mien ľudí, ktorých prepustia

Grécko chce zrušiť 2000 pracovných miest vo verejnej správe. Trojke však už sľuby nestačia. Podľa mediálnych správ veritelia uvoľnia ďalšiu časť z finančnej pomoci až po tom, čo im Atény doručia menoslov ľudí, ktorých prepustia.

"Trojka očakáva, že do konca roka bude prepustených 2000 zamestnancov verejnej správy. A už im nestačia čísla. Požadujú mená a krstné mená," uviedol pre portál Spiegel Online nemenovaný pracovník gréckej vlády. Aj predstaviteľ odborov potvrdil, že existuje požiadavka týkajúca sa zoznamu mien.

Grécky parlament v stredu (7.11.) večer schválil nové úsporné opatrenia v celkovej hodnote 18,5 miliardy eur, ktoré sa majú zrealizovať do roku 2016. Súčasťou nového úsporného balíka je ďalšie znižovanie platov a dôchodkov, rovnako ako škrty v oblasti zdravotnej a sociálnej starostlivosti a znižovanie príspevkov na deti.

Balík je podmienkou pre uvoľnenie ďalšej časti v hodnote 31,7 miliardy eur zo záchranných úverov od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Grécko je plne závislé od finančnej pomoci. Ak ju veritelia zastavia, krajina zbankrotuje a zrejme bude musieť odísť z menovej únie.

Informoval o tom Handelsblatt.
 

Vyberte región